Бърза, лесна и красива мартеница за домашния ви любимец

Наближава един от най-хубавите български празници (поне за мен) – Баба Марта. Навсякъде е пълно с красиви мартенички, които са направени с много любов и старание, но аз винаги съм предпочитала сама да изплета тези, които ще подаря на семейството и приятелите си. Ясно е, че всеки е претрупан със задачи и едва ли ще му остане време за подобни неща. Но аз ще ви покажа, че когато човек иска нещо, винаги има начин. През годините един метод за плетене на мартенички многократно се доказа, а готовата гривна е красива и най-вече ви кара да се чувствате горди със себе си, че сте направили всичко сами.

Ето какво представлява този толкова прехвален метод! Ще са ви необходими:

🤔 ножица

🤔 бяла и червена прежда (във всеки магазин за прежда по това време на годината имат специални пакети от червена и бяла прежда и хич не са скъпи)

🤔 парче картон

🤔 молив, линия, пергел

Преди да започнем с плетенето, трябва да подготвим няколко неща. Вземете парчето картон и изрежете цвете с осем листчета. Най-лесно е, ако използвате пергел, с който да очертаете кръга, след което с линия и молив може да определите на какво разстояние да са листчетата на цветята. Когато сте начертали всичко, започвате да изрязвате като самите крайща на листчетата ги изрявате малко по-дълбоко, за да може да се захване конеца за тях. И за финал пробивате малко по-голяма дупка в центъра на цветето.  Ако сте спазили всички указание, трябва да имате като завършен продукт същото нещо като това на снимката.

След като сте се въорижили с цвете, трябва да подготвите конците. Взимате бялата прежда и издърпвате един конец. Премервате врата на домашния ви любимец, умножавате го по две и режете. Вече имате точната дължина, затова просто ползвате този конец за шаблон и за останалите шест конеца. Общо ще ви са необходими седем. Различните цветови комбинации дават много интересни и красиви мартенички. Може да комбинирате 4 червени и 3 бели конеца или 5 бели и 2 червени и т.н. Развихрете въображението си. Когато сте готови, връзвате всички конци на възел в единия края и след това ги прокарвате през дупката в центъра на цветето.

След това слагате по един конец на всяко листче на цветето, като осмото трябва да остане празно.

Браво, щом стигнахте до тук, значи трудната работа свърши, сега следва бързо и лесно плетене. Взимате третия конец (при мен червения) и го премествате на празното място, след това бройте отново два конеца и взимате третия и го слагате на празното място и това продължава, докато гривната ви стане готова. За да е по-ясно плетенето, направих едно малко показно на видео:

След малко плетене ще видите как от другата страна на цветето започва да се появява красива гривна.

Когато достигнете необходимата дължина, махате конците от листчетата и издърпвате гривната от центъра на цветето. Правите възел и изрязвате стърчащите ненужни конци. Гарантираме, че ще впечатлите всички с тези гривни, а вашият домашен любимец ще е неотразим и щастлив от вниманието.

No Comments

Leave a Comment