Какво ни казва етикетът на кучешката храна

Кучешката храна… Повярвайте ми, но понякога настръхвам, когато на поляната за разходки някой стопанин реши да подхване тази тема. Сигурно ще се запитате: Какво пък толкова? Разговор като всеки друг! Но няма да сте съвсем прави. За четирите години с Рафа по поляните съм слушала безброй теории/лекции/поучения/монолози/дори мъмрене от стопани на кучета. Защото всеки смята, че знае най-добре или че е разбрал тайната на правилното хранене и неговата кучешка храна е най-великата. Но според мен това е лично решение и не би трябвало да се раздават “съвети” с лека ръка, защото всяко живо същество е различно, следователно и храната ще му влияе по различен начин. Сега по темата…

Освен с гранули или консерви, доста стопани предпочитат да хранят кучето си с домашно приготвена храна, кокали, сварено месо или вътрешности (дробчета, сърца, черва и т.н.) и с напоследък все по-модерното BARF (сурово хранене). Аз лично не съм фен на даването на сурово месо на домашния любимец, затова няма и да го коментирам, но ако искате да разберете повече за този метод, слагам линк, където ще намерите подробна информация: http://blog.svetla-handling.com/barf/ Освен това във фейсбук има доста групи на тази тема с рецепти, съвети и т.н. От мен ще получите само няколко малки жокери за това, което всъщност ни казват етикетите на кучешка храна от магазина.

След като беше ясно, че Рафа ще става част от семейството ни, дойде моментът с подготовката на дома ни за него и за купуването на клетка, легло, играчки, които са подходящи за бебе и кучешката храна. Когато влезеш в някой зоомагазин или в сайт на такъв и видиш всички 100 000 вида и марки храни, можеш да изпаднеш в лека паника. Коя е най-подходящата? Коя има повече полезни вещества? Коя съдържа най-малко вредни добавки и оцветители? Цената понякога също е определяща. След дълго ровене в интернет, гледане на видеа, четене на блогове и съдържание на различни видове кучешки храни, ние се спряхме на канадското чудо Orijen. И до момента нямаме оплаквания. 🙂

Но знаехте ли, че етикетът на кучешката храна може да ви бъде излючително полезен. Цветни, красиви, с малки сладки кучета по тях и безброй надписи – това представлява един чувал/ пакет с храна за домашния любимец. Но освен че е примамлив за окото, навсякъде по него има информация, която трябва правилно да решифроваме. Всички сте виждали надписите: “gourmet”, “natural”, “functional”, “farm-fresh”, “grain free”, “human-grade”, “holistic”, “premium”, “allergen-free” и т.н. Но до колко те са истина или са просто рекламен трик, чрез който да ви примамят да си купите дадения продукт?

Първо трябва да направя едно уточнение, нито едно от изброените по-горе определения (“gourmet”, “natural”, “functional”, “farm-fresh”, “grain free”, “human-grade”, “holistic”, “premium”, “allergen-free” и т.н.) не е дефинирано от закона. Това означава, че те не са удобрени от наредбите на страната за задължителна и вярна информация на етика и всъщност не носят никакво значение. Следователно призводителите могат да ги слагат на опаковките на каквато си поискат храна без значение дали е вярно или не.

Когато видите на етикет думата “organic”, трябва да знаете, че компаниите имат право да използват това определение, само ако тяхната храна е поне 90% органична. 🙂 

Избирайки кучешка храна, много е важно да обърнете специално внимание на протеина, който съдържа тя: риба, пилешко, патешко, телешко, дивеч и т.н. Ако на етикета е изписано само една дума, например “пилешко” или “риба”, то тогава производителят по закон е длъжен в продукта да се съдържа най-малко 95% от него.

Но ако на етикета е изписано “пилешко/патешко/т.н.+dinner/platter/т.н.”, то тогава храната съдържа най-малко 25% от тази съставка. Примерни етикети: “Chicken Entree”, “Salmon Dinner” или “Lamb Platter”.

Ако дадена храна се нарича “Пиле/патица/риба/т.н. с…”, тя трябва да съдържа само 3% от всяка съставка. Пример: “Chicken with Rice” или “Duck with Chickpeas”.

 

Ако на етикета е написано, че храната е “с вкус на пиле/патица/риба/т.н.”, като “duck-flavored” или “fish-flavored”, тогава законно тя дори НЕ ТРЯБВА да включва тази съставка. Да, не се шегувам! Щом е с вкус на пиле/риба/т.н., не се изисква действително тя да съдържа подобен протеин.

Бъдете особено внимателни, ако вашето куче има алергии към специфични протеини. Много често производителите на храни за домашни любимци добавят по-евтини източници на протеини (особено пиле), без да ги посочват на предната част на етикета. Например, храната на вашето куче “Beef + Vegetables” може да включва и пиле.

Дано с тези няколко пояснения сме ви били полезни и вече ще знаете какво точно съдържа храната, която купувате на кучето си. Успех!

No Comments

Leave a Comment