Колко умно е вашето куче? Проверете с този IQ тест

“Колко умно е вашето куче?” Това ще се окаже доста труден въпрос, защото според мен при всеки стопанин ще влезе в сила синдрома на “родителя”, а именно “Моето гардже е най-добро” или “Моето дете е най-красиво, умно, талантливо и т.н.”.  Затова, ако решите да се доверите на науката, може да направите заедно с кучето си този IQ тест.

Но колко надеждни са тези тестове и достоверни ли са резултатите?

Както при IQ тестовете, разработени за хора, така и тези за кучета може да не отразяват точно реалността. Ще попитате как така? За всеки човек определението “умен” или “интелигентен” може да означава различно нещо. Ако помолите 50 души да опишат какво е умно куче за тях, вероятно ще получите 50  различни отговора. Затова този тест може да ви даде обща представа, докато се забавлявате заедно с домашния си любимец. Трябва да имате предвид, че някои кучета по-лесно се поддават да обучение, но това не означава, че останалите не са умни. Също така бързината за разрешаване на някоя задача от кучето ви не винаги е определящ фактор за интелигентността. Постоянството е не по-малко важно в техниките за разрешаване на проблеми.  Друго нещо, което трябва да запомните, е, че понякога по-интелигентните кучета могат да бъдат по-трудни за обучение, защото те са склонни да поставят под въпрос командата/задачата и да преценят как могат по-лесно да се измъкнат от тренировката (точно като интелигентните хора).

Видовете интелигентност при кучетата

Както при хората, така и при кучетата има различни видове интелигентност – инстинктивна и придобита. Инстинктивната се предава по рождение в зависимост от породата на кучето. Затова при някои породи има по-силно развито обоняние, слух или зрителни сетива. Придобитата интелигентност е способността на кучетата да се учат.

 

Преди да започнем с теста, трябва да направя няколко уточнения. По-долу ще намерите описани различните задачи/игри/предизвикателства, както и система за оценяване. Не е необходимо да правите всички тестове в един ден, защото кучето ви може да се претовари психически и да не разбере защо правите тези странни неща. И най-важното – бъдете позитивни! Превърнете тестовете в забавна игра за кучето ви. И независимо какъв е крайният резултат, прегрънете го и му покажете колко много го обичате. Време е за задачите! Успех!

 

1.Тестът с кърпи:

Вземете голяма кърпа или одеало и внимателно я поставете върху главата на кучето. Ако то се освободи от кърпата за по-малко от 15 секунди, дайте му 3 точки. Ако цялото нещо отнеме 15-30 секунди, 2 точки. Повече от 30 секунди, 1 точка.

2. Тест със саксии:

За този тест ще са ви необходими три големи предмета, под които да скриете нещо. В случая са използвани саксии. Поставете някакво лакомство/наградка или любима играчка на вашия домашен любимец под една от трите саксии, разположени една до друга. Позволете на кучето да ги подуши за кратко и го отдръпнете от тях за няколко секунди. След това му кажете да открие лакомството или играчката. Ако кучето ви веднага отиде при правилната саксия, дайте му 3 точки. Ако открие вярната от втория опит, получава 2 точки. При трети опит, 1 точка.

3. Тест “Любими места”:

Излезте с кучето си от стаята. През това време някой трябва да пренареди леко мебелите. Ако домашният ви любимец влезе отново в стаята и отиде направо на любимото си място, получава 3 точки. Ако му отнеме 30 секунди, за да проучи терена преди да намери мястото си, му дайте 2 точки. А ако реши да отиде на ново място, получава 1 точка.

4. Тест “Пъзел със стол”:

Поставете лакомство под маса или стол, които са достатъчно ниско, така че кучето ви да има достъп до храната само с лапа, но не и с глава. Ако домашният ви любимец вземе лакомството в рамките на една минута, получава 3 точки. Ако то използва лапите и носа си, дайте му 2 точки. А ако кучето ви се откаже, получава 1 точка.

5. Тест “Време е за разходка”

През деня, когато не е традиционното ви време за разходки, вземете тихо ключовете си и каишката на вашия кучо, докато той ви наблюдава. Ако веднага се развълнува, получава 3 точки. Ако успеете да стигнете до вратата преди той да се усети, че е време за излизане, дайте му 2 точки. Но ако той седи и просто изглежда объркан, получава 1 точка.

6. Тест “Бариера”:

Изградете бариера от картон, който да е 150 см широк и по-висок от кучето ви, когато е на два крака, така че да не може да види какво се случва извън него. Прикрепете две кутии от двете страни като опорни конструкции. В центъра на картона изрежете правоъгълен отвор с широчина 8 см – той трябва да е на около 10 см от върха и на около 10 см от дъното. (По този начин кучето може да вижда през отвора, но не може физически да премине.) Хвърлете една играчка или лакомство от другата страна на бариерата или някой да стои от другата страна с тях. Ако кучето ви обикаля около преградата в рамките на 30 секунди, дайте му 3 точки. Ако то премине през бариерата в интервала между 30 секунди и една минута, получава 2 точки. Но ако навре главата си в отвора, опитвайки се да мине през него, дайте му 1 точка за усилието! 🙂

 

Оценки и резултати:

16 точки или по-висока – Брилянтно!

13 до 16 точки – Много над средното ниво

9 до 12 точки – Среден

5 до 8 точки – Под средното

1 до 4 точки – Не е най-брилятното същество, но все още го обичаме безкрайно!

 

Дано ви е било забавно!

2 Comments

 • Animal lover September 5, 2018 at 9:24 am

  Това, че моето куче е с оценка среден, нещо като обида ли е? Много е умен, през повечето време беше депресиран. Аз лично не мога да му дам среден. Сигурно защото го обичам. И не го оспорвам, не е ревност, но той е наистина умен! Какво би трябвало да значи среден? Глупав, Не е умен, не е толкова умен?

  Reply
  • aaa_leidi September 5, 2018 at 7:36 pm

   Здравейте. Според мен оценка “Среден” е страхотна. Това означава, че кучето възприема и се подава на обучение и че въпреки това има характер само да решава. Аз смятам, че няма глупави кучета, а просто – разсеяни. Така че вашият любимец е най-умният на света и един тест няма как да промени това. Благодаря, че сте опитали предизвикателството. <3

   Reply

Leave a Comment