Как да разберете дали кучето ви има алергия

Да започнем с най-важното… какво всъщност е “алергия”. В “Уикипедия” пише:

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Тази реакция е придобита, предвидима и краткотрайна.

Вече лятото почти приключва, пролетта с нейните безброй алергени е далеч и ще се запитате защо въобще отварям подобна тема. Ами докато не се сблъсках с този проблем, нямах никаква представа или по-скоро не съм се замисляла върху това, че и кучетата страдат от алергии. Една лятна сутрин към 5 часа ставам, за да разходя кучетата, защото след това трябва да отида на работа. И се случва нещо странно. За пръв път ставам от леглото и Рафа не идва да ми каже “Добро утро” и да ми даде задължителната целувка. Оглеждам се и го виждам, че лежи на терасата. Когато отидох при него, главичката му беше станала двойна, очите му не се виждаха, целият беше набръчкан. И след посещение при ветеринаря се оказа, че сме алергични към ухапване от пчели. Добре, че всичко мина бързо и без последствия. Освен това съм забелязала, че през пролетта, когато цъфтят различни тревички, цветенца и т.н., когато Рафа забие нос в земята да души, започва да киха. Сладко е на пръв поглед, но предполагам, че на него хич не му е комфортно.

Ето няколко признака, по които можете да познаете дали кучето ви страда от някакъв вид алергия.

Кучетата могат да получат алергия от следните източници: въздух, храна, бълхи или чрез контакт. Те са склонни, както към един вид, така или към комбинация от алергии. Обикновено те се проявяват, когато животното е на две години. Макар че в някои случаи се съобщава, че дори кучета на възраст до пет месеца вече страдат от такова заболяване. Най-добрите приятели на човека, които имат алергии, често страдат от тях през целия си живот и симптомите обикновено се влошават с възрастта.

Общи симптоми на алергия

Вашето куче вероятно има алергия, ако то безмилостно:

1. Чеше ушите си
2. Ближе или дъвчете краката си или други части на тялото
3. Трие лицето си на пода или на мебелите
4. Киха или има хрема
5. Повръща или има диария
6. Кашля или има хрипове
7. Има обрив, пъпки, подутини или отворени рани
8. Има оцветяване на червеникавата коса на лапите или между пръстите на краката
9. Има червени или воднисти очи
10. Има инфекции на ушите

Диагностициране на алергии при кучета

Ако подозирате, че вашето куче страда от алергии, трябва веднага да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Те често правят предварителна диагноза, както и план за лечение, основан на няколко данни, които включват сезона на годината, когато кучето проявява най-много алергични симптоми, специфичните места на тялото, за които е установено, че са най-сърбящите, и реакцията на сърбежите към определени лекарства като шампоани, стероиди и антихистамини.

Ако първоначалният план за лечение не предлага облекчение за кучето ви, вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча по-специфично алергично изследване. Тази процедура обикновено се извършва или чрез кръвен тест, или чрез провеждане на интрадермални кожни изследвания. Кръвните тестове са надеждни за откриване на алергии във въздуха, но не толкова добри, когато става дума за идентифициране на храната или контактните алергии. Кожните тестове обаче се считат за по-точни, тъй като включват инжектиране на минимално количество алергени под кожата му.

Точно както хората кучетата могат да бъдат алергични към широк спектър от неща като прашец и треви, някои храни, дори котки! Дано сме ви били полезни.

No Comments

Leave a Comment