Какво е да си куче в Копенхаген, Дания?

Откомври месец при нас се очерта изпълнен с много нови емоции, приключения и сбъдване на мечти. Винаги съм бленувала да отида в Швейцария и го направихме, посетихме Женева за една седмица. Тук може да видите повече за това изживяване: http://happythreefriends.net/kakvo-e-da-si-kuche-v-geneva-switzerland/. След това решихме да посетим Копенхаген. Да си призная, бях доста… как да се изразя, безлично настроена. Сега ще ви обясня какво точно значи това. Понеже Дания е доста предпочитана страна за българските студенти, а и знам, че има доста българи там, които са заминали да търсят по-добър късмет, бях предубедена, че Копенхаген ще е някаква вариация на градовете в Германия. Хем си в чужбина, хем навсякъде срещаш българи, турци и т.н. и идентичността на мястото се изгубва от цялото това влияние на други култури. Но трябва смело да кажа, че дори не съм била близо до реалността и съм грешала много, ужасно много. Копенхаген не само успя да ни впечатли, но и открадна сърцата ни. Още щом стъпиш на летището и се чувстваш сякаш си у дома. Хората са толкова мили и усмихнати и се държат с теб все едно сте приятели от 100 години. Навсякъде е пълно с туристи, младежи, възрастни хора, деца и тези тълпи някак не те натоварват или изморяват. Всички старинни сгради, замъци, църкви, фонтани и статуи/паметници те карат да се чувстваш сякаш си част от средновековен филм, само че с модерен привкус. 🙂 А рояците от велосипеди те пренасят в Холандия. На кратко Копенхаген е стар, мил, свеж, усмихнат, “вкусен” и красив град, който задължително трябва да посетите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стига толкова снимки, нека минем към същността на темата. Какво е да си куче в Копенхаген? За разлика от Женева тук домашните животни си живеят доста либерално. И под това имам впредвид, че дори да има някакви правила или забрани, стопаните хич не се трогват от тях. По принцип трябва да водите кучето си на повод на разходка в града, в парка, в магазините и градския транспорт, но както ще видите сами от снимките, доста стопани не спазват това правило.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма никакъв проблем да влезете в магазина с вашия домашен любимец, дори и да има табела, че е забранено. Никой нищо няма да ви каже.

 

 

Ако искате да ползвате градски транспорт или метро, ще трябва кучето ви да е задължително на повод и да закупите специален билет за него.

 

 

За жалост в Копенхаген нямаше толкова много места, където да са поставени табелки с торбички за кучешки акита, а и кошчета за тях, както беше в Женева. Също така не успяхме да видим и кучешки поляни. Не казвам, че няма, но просто ние не успяхме да ги открием. Само в един парк видяхме, че на поляна беше поставена табела, че може кучето ви да се разхожда свободно, но нямаше ограждения или кошчета, или табела с торбички.

 

 

 

 

Забранено е кучетата да се къпят в езерцата в парковете, но този сладур не успя да издържи на изкушението.

 

 

Разбира се, ако имате проблемно куче, задължително трябва да бъде с наморник. На кратко е това. Ако трябва да обобщя, кучетата в Копенхаген са доста привилигировани, защото има безброй паркове, зелени площи и усмихнати човеци около тях, ползват се с голяма свобода и имат цяло море, в което могат да се плацикат на воля. Ех, куче да си в днешно време.

Дано ви е било интересно и полезно.

За финал искам да ви поздравя с едно забавление от най-известния кей в Копенхаген:

 

No Comments

Leave a Comment