Ментови бисквитки за свеж дъх за вашето куче

Днес решихме да се развихрим в кухнята и четиримата (Аз, Рафа, Оутъм и Миро). Аз готвя, режа, меся, точа, Рафа и Оутъм охраняват дали случайно няма да падне нещо на пода по погрешка, а Миро е моят помощник шеф-фотограф-звероукротител. Тъй като вече от 4 месеца няма внос на нашите “зъбки” (така наричаме ламелите за устна хигиена на кучовците), решихме да си ги приготвим сами. Нямам идея дали ще имат същия ефект, но след като вече два дни зверчетата ги хапват доволно, мога да отбележа следните ползи:

  1. Ухаят много добре
  2. Кучовците много ги харесват
  3. Наистина дъхът им след вкусната храна с ШЕСТ ВИДА РИБА в нея е приятен или по-скоро нормално кучешки, ако мога така да се изразя. Защото, повярвайте ми, след рибата миризмата е доста “приятна”, когато се приближат до носа ти и започнат да дишат тежко.
  4. Когато ги приготвяте, няма да ви трябва ароматизатор за вкъщи, тъй като всичко ще ухае на свежа и приятна мента (Разбира се, ако харесвате тази миризма, в противен случай слагайте противогаз)

Рецептата е много лесна и бърза. За около 20 бисквитки (зависи в каква форма и колко големи ще ги правите, моите са малко по-големи и са като кокалчета) ще ви трябват:

1/2 ч.ч. пресен магданоз, ситно нарязан

1/2 ч.ч. прясна мента, ситно нарязана

2 и 1/2 ч. ч. овесени трици (по принцип ги има във всеки магазин при пакетите с мюсли или при био продуктите)

2 яйца (в главната рецепта се слага само едно яйце, но така стават много ронливи и лесно се разпадат след изпичане)

1/4 ч.ч. вода, плюс още 1 ч. л.

3 с.л. зехтин (най-добрият вариант е зехтина да бъде екстра върджин, ако нямате, може да го заместите с кокосово масло)

Да запретваме ръкави:

Първо пускате фурната да се загрее предварително на 160 C. След това си измивате хубаво ментата и магданоза и ги нарязвате на ситно:

Когато сте готови, ги поставяте в купа и добавяте яйцата, водата и зехтина. Разбърквате.

След това започвате да добавяте постепенно и триците, бъркате, докато сместа започне да придобива формата на тесто. Размесвате хубаво, докато получите това:

Откъсвате една топка от тестото, взимате точилка и го разточвате до желаната дебелина.

След това покривате тава с хартия за печене и нареждате изрязаните сладки.

Печете 35-40 мин. или до златисто, защото всяка фурна е различна, а и зависи колк0 твърди искате да са сладките. Когато са готови, изваждате и оставяте да се охладят напълно. След това се съхраняват в съд, в който могат да дишат.

А ето ги и най-доволните от цялото “упражнение”:

Дано сме ви били полезни. До нови срещи! 🙂

No Comments

Leave a Comment