Странно или нормално: Защо кучето ми обикаля в кръг преди да легне?

Добре дошли в света на “Странно или нормално”. Тук ще успеете да разгадаете някои от необичайните според вас навици на куче ви. Дано ви бъдем полезни.

Както знаете вече (а ако някой е пропуснал), аз имам щур и много чаровен две-годишен голдън ретривър на име Рафа. А той има за приятелче една своенравна лабрадорка. Когато излизаме на разходки заедно и след бурна и неповторима игра, двамата герои лягат блажено под някоя сянка. Само че Аря (лабрадорката) започва едно лудо въртене в кръг преди да се позиционира на поляната.

 

Поведение, което до този момент нито аз, нито стопанинът й бяхме виждали при друго куче. И каквито сме “невежи”, я обявихме за “странна”. Докато не попаднах на статия в интернет, която ми разкри тайната зад въртеливият танц на четириногите ни приятели. В него няма нищо странно.

Повечето необясними за нас – хората, поведенчески навици на кучетата са наследствени от предците им от преди хиляди години, когато все още не са били опитомени. Въртенето в кръг преди да легнат е точно един от тях. Този ритуал, ако мога да го нарека така, се прави от кучетата поради няколко причини.

#Първата е заради тяхната безопасност. Тъй като дивите кучета спят на открито в листата на дърветата или директно на тревата, те започват да обикалят в кръг, за да изгонят змиите и насекомите, които гнездят там, ако има такива, разбира се.

#Втората причина е, че по този начин те маркират територията си и останалите диви кучета ще разберат, че това уютно, отъпкано “легло” е заето и трябва да търсят ново.

И #третата причина е, че така самото местенце става по-меко и подходящо за спане. Отъпканите листа, трева или стъбла покриват неравностите по земята или острите камъни и скали.

No Comments

Leave a Comment