Виждат ли цветно кучетата?

Както знаете вече ние имаме две кучета: голдъна Рафа и коргито Оутъм. Понеже малкото “зверче” е с различен цвят очи, ветеринарката ни ни посъветва, че е хубаво да посетим специалист, за да следим зрението й. Слава Богу всичко е наред, но това предизвика в мен куп въпроси. Различният цвят на очите променя ли зрението на кучето? А всъщност какво и как виждат те? Много ли се различават нашите от техните възприятия за света и т.н. И понеже това е доста обширна тема реших поетапно да се спря на всяко едно любопитно нещо поотделно. Ще започнем с цветоусещането на нашите най-добри приятели. Как виждат света през своите очи: цветен или черно бял?

По-голямата част от хората вярват, че кучетата не могат да виждат цветове. Да, вярно е, че първоначално проучване по темата показало, че най-добрият приятел на човека не може да възприема цветовете, но тезата, че виждат всичко само в черно и бяло, е просто мит. И ще попитате каква е истината в крайна сметка?! Да, кучетата виждат цветове. Единствената разлика е, че спектърът от нюанси, които те различават, не е същият, както при хората.

И при кучетата, и при хората им два вида фоторецептори в ретината, които се наричат пръчици и конуси. Именно чрез конусите ние възприемаме разлините цветове и техните нюанси. Човешкото око съдържа три вида конуси, което ни позволява да видим широк спектър от цветове. Кучешките очи имат само два вида конуси, така че тяхната способност да възприемат цвета е ограничена в сравнение с тази на човека. Ако трябва да бъда още по-конкретна, най-добрият ни приятел виждат основно цветовете от жълтата, синята и виолетовата гама. Например една червена ябълка в техните очи ще е с нюанс от жълтия до синия спектър.

Сега си обяснявам защо блузата ми е излязла толкова жълта на снимката, просто така ме вижда Оутъм 🙂

No Comments

Leave a Comment