Защо кучето ми накланя глава, когато му говоря или чуе странен шум?

Обожавам това сладко клатене на главата на кучовците. Щръкналите им уши, сериозният поглед и неповторимото им изражение винаги ме карат да се усмихна. 🙂

Снимка: giphy.com

Снимка: giphy.com

Но защо нашите сладури поклащат глава така?

Ако трябва да съм честна и да дам отговор без много да се замисля, веднага бих казала, че е или защото сме ги впечатлили с нещо, или защото се опитват да ни чуят по-добре. Но както всички знаем, кучетата ни имат изключителен слух, така че едва ли съм права. Затова се поразрових малко в интернет и ето каква е истината:

Колкото и добър слух да имат кучовците, те понякога се затрудняват с определянето на източника на звук или посоката, от която идва той. Чрез накланянето на главата си те отварят повече ушния си канал и така преценяват по-добре разстоянието и позицията на звуците. Но това не е всичко! Когато говорим на своя домашен любимец, той също покланя глава. Има две причини за това: 1. Така кучето ни показва, че е съсредоточено и ни слуша внимателно.; 2. Поклащайки глава те търсят познати думи или фрази.

Ако не вярвате на тази теория, можете да си направите един малък експеримент и да я изпробвате сами. Привлечете вниманието на кучето си и кажете “искаш ли…” и вижте как накланя глава, докато чака продължението на израза. 

 

No Comments

Leave a Comment